Świąteczne naleśnikowe śniadanie dla dzieci - przepis, który dzieci pokochają!
Słodkie śniadanie w świątecznym klimacie dla najmłodszych. Naleśniki z mąki razowej, z dodatkiem miodu i syropu klonowego. Sama słodycz! :) Tradycyjne potrawy Wigilijne raczej nie cieszą najmłodszych, dlatego warto w tym czasie zaproponować im coś (według nich) atrakcyjnego, na przykład naleśniki! Tym razem w kształtach, które przywodzą na myśl piernikowe ciasteczka :) Do dzieła!

Składniki:
- 2 jajka
- niecała 1/3 szklanki oleju
- szklanka mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 łyżki brązowego cukru
- łyżka miodu
- mąka razowa i pszenna- ilość uzależniona od konsystencji ciasta. Tym razem ciasto naleśnikowe powinno być bardziej gęste niż ciasto do tradycyjnych naleśników
- niecała łyżeczka proszku do pieczenia
- foremki do ciastek
- syrop klonowy i płynny miód do polania gotowych naleśników

1. Za pomocą miksera połącz jajka z cukrem, z cukrem waniliowym, miodem i szczyptą soli
2. Wlej mleko i olej
3. Wsyp mąkę- ilość uzależniona od gęstości ciasta. Jak już pisałam wyżej, tym razem robimy ciasto troszkę gęstsze. Dodawaj mąkę i mleko na przemian aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Pod koniec dodaj proszek do pieczenia.
4. Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oliwy. Połóż foremki do ciastek i napełnij je ciastem naleśnikowym. Smaż na małym ogniu. Poczekaj aż ciasto stężeje i przewróć na drugą stronę.


5. Gotowe "naleśniki" najlepiej wyjmować z foremek przy użyciu małego nożyka. Gotowe polej syropem klonowym lub/i miodem. Ewentualnie posyp płatkami migdałów i suszoną żurawiną. Smacznego! :) Z reszty ciasta można usmażyć zwykłe naleśniki dla reszty rodziny :)

Maluchy będą zachwycone :) Przy okazji zjedzą coś, co uwielbiają, a co zawiera mąkę razową i miód. Czego chcieć więcej? :)