Sałatka z chrupiącą polentą i włoskimi orzechami, idealna na zblizajcy sie weekend:)
Mocno orzechowa, dzięki orzechom, orzechowemu olejowi i balsamico z ekstraktem z orzechów. Bo orzechy to samo zdrowie! :) Do tego chrupiąca polenta i świeże warzywa. Idealna na drugie śniadanie, delikatny obiad, czy lekką kolację. Zachwyca, naprawdę...

Przygotuj:
- polentę (szklankę kaszki kukurydzianej ugotuj w dwóch szklankach wody lub dwóch szklankach mleka- na mleku jest smaczniejsza)
- liście młodego szpinaku
- duża czerwona papryka
- mała czerwona cebulka
- pół szklanki sera cheddar (wyjątkowo użyłam innego, ale cheddar jest lepszy, bo ma lekko orzechowy posmak)
Składniki orzechowego dressingu:
- 1/4 szklanki oleju z włoskich orzechów
- łyżka octu balsamicznego z ekstraktem z orzechów włoskich ( u mnie: Aceto Balsamico di Modena Walnuss)
- ząbek czosnku
- orzechy włoskie posiekane, duża garść
- 1/4 szlanki natki pietruszki, grubo posiekanej

Oto jak to zrobic:
1. Ugotowaną polentę (dokładny opis przygotowania na każdym opakowaniu kaszki kukurydzianej) rozsmaruj cienką warstwą na dużym talerzu (grubość około 1cm), używając do tego mokrego noża. Odstaw do czasu aż wystygnie i jeszcze mocniej stężeje. A teraz moje trzy grosze: zawsze przygotowuję więcej polenty, z reguły dzień wcześniej niż zamierzam coś z niej robić. Dlaczego? Bo polenta daje wiele możliwości. Możesz pokroić ją w długie paski, podsmażyć i podać jako zdrową przekąskę zamiast frytek. Możesz pokroić w kostkę, podsmażyć z cukinią, pieczonymi pomidorami, innymi ulubionymi warzywami i już masz gotowe danie główne. Możesz pokroić w trójkąty i podpiec na grillu, a potem podawać z parmezanem i ulubionymi przyprawami. Możesz dodać do niej zioła, czosnek i przyprawy już w trakcie gotowania. Możesz też pokroić ją w kostkę, podsmażyć na złoty kolor i dodać do dzisiejszej sałatki :) uuuf, a to naprawdę jeszcze nie koniec. Poza tym ojczyzną polenty są Włochy, więc jak jej nie kochać? :)
2. Paprykę i cebulę pokrój w cienkie plasterki, ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. Do miski wrzuć liście szpinaku, paprykę, cebulę i ser. Dodaj podsmażoną polentę i orzechy. Wymieszaj dokładnie.

4. Przygotuj dressing: w małym słoiczku umieść wszystkie składniki dressingu. Zakręć słoik i potrząśnij parę razy, tak żeby wszystko się dobrze połączyło. Wylej na warzywa, pomieszaj. Smakuje jeszcze lepiej, gdy chwilę postoi... OK, już możesz jeść! :)

Ta niepozorna sałatka naprawdę zachwyca swoim wyszukanym smakiem. Polenta idealnie przyjmuje smak orzechów, nie narzuca się też smakowi świeżych, chrupiących warzyw. Jest syta ale i lekka zarazem :) Po prostu idealna!