Praktyczne sposoby na przechowywanie w małej kuchni
źródło: pinterest.com
Idea cargo jest zdecydowanie najlepsza. To rozwiązanie znacznie przewyższa tradycyjne półki w szafkach. Plusem jest bardzo łatwy dostęp do przechowywanych rzeczy. Zwłaszcza, jeśli chodzi o butelki z oliwą, sokami i różne puszki. Nie trzeba wyciągać dziesięciu opakowań, żeby dostać się do rzadko używanej butli w rogu szafki :) Nie wiem, czy zwracacie uwagę na takie rzeczy, ale dla mnie jest to bardzo istotne. Dodatkowo mała szufladka do góry pozwala maksymalnie wykorzystać przestrzeń. A o to przecież w małej kuchni chodzi :)
źródło: www.ikeafamilylive.com
W małej kuchni dobrze sprawdzi się barek na kółkach. Można łatwo go przesuwać z miejsca na miejsce. To duży plus, bo nie trzeba szykować specjalnego kąta pod następną szafkę - barek może stać nawet i na środku pomieszczenia, a w razie potrzeby po prostu szybko zmienia położenie :) Warto wystawić na nim wszystkie najpotrzebniejsze akcesoria. Górny blat służy też jako dodatkowy blat roboczy.

źródło: www.ikeafamilylive.com
Półki pod sam sufit gwarantują całkowicie zagospodarowaną przestrzeń. Jeśli brakuje Wam blatu, nie rezygnujcie z dodatkowych sprzętów kuchennych! Mikrofalówkę czy ekspres do kawy można umieścić właśnie na takiej półce - wydawałoby się w kącie, który do niczego się nie przyda :)

źródło: www.ikeafamilylive.com
Czasem miejsca jest naprawdę mało, a rzeczy i akcesoriów... całe mnóstwo :) Kolejne naczynia, jak kubki czy talerze warto przechowywać na widoku. Efektowny stojak na szklanki czy wisząca półka z przegródkami na talerze to nie tylko praktyczne, ale i dekoracyjne rozwiązanie.
źródło: www.ikeafamilylive.com

źródło: pinterest.com
Warto też pomyśleć o specjalnych przegródkach do szuflady. Ta sama liczba sztućców, ale uporządkowana, zajmuje znacznie mniej miejsca niż leżąc w nieładzie :) Poza tym to wygląda o wiele ładniej, no i szybciej można coś znaleźć. Spodobały mi się bardzo drewniane przegródki - może dlatego, że tak uwielbiam naturalne materiały i samo drewno :)

źródło: www.ikeafamilylive.com

źródło: www.ikeafamilylive.com
Produkty w opakowaniach trudnych do przechowywania - a do nich należą np. makarony :) - lepiej jest trzymać w szufladzie. Tak, jak w przypadku butelek z oliwami, to zapewnia do nich lepszy dostęp. Wszelkie puszki, słoiki z płatkami czy rozmaite kartoniki ułożone są jedno obok drugiego. Nie wiem, jak Wam, ale mnie taki pomysł podoba się o wiele bardziej niż przechowywanie na półkach w szafce. Jest po prostu znacznie wygodniejszy :) I wydaje mi się, że pozwala lepiej zagospodarować przestrzeń.

źródło: www.ikeafamilylive.com
Przezroczyste półki są prawie niewidoczne z daleka, dzięki czemu nie "zagracają" kuchni. Jest to o tyle ważne w małych wnętrzach, że wtedy zdają się być jaśniejsze i przestronniejsze. Różne produkty wsypane do jednakowych słoiczków tworzą spójną koncepcję aranżacji.

źródło: www.ikeafamilylive.com
Jeśli macie naprawdę małą kuchnię, wykorzystajcie każdy jej kąt! Praktycznym pomysłem są różnego rodzaju półki i haczyki, nawet pod sam sufit. Takie wnętrze może być bardzo przytulne :)

źródło: pinterest.com
Jeszcze jeden sposób, rewelacyjny zwłaszcza na mały metraż :) Co powiecie na puszki magnetyczne? Można je przykleić do lodówki albo specjalne listwy, a w nich... co tylko chcecie :) Przyprawy, saszetki z herbatą, zioła, nawet podręczne smakołyki. Nie zajmują miejsca w szufladzie czy na półce, a też mogą ozdobić przestrzeń. Lovingit!

źródło: www.ikeafamilylive.com

źródło: www.ikeafamilylive.com