Pie pops z jabłkami i cynamonem - musicie wypróbować:)
Efektowne, urocze i przede wszystkim pyszne pie pops! Dziś jesienne, bo z jabłkami i cynamonem, ale nie tylko. Idealne jako słodki prezent lub dodatek do popołudniowych plotek przy herbacie z przyjaciółką ;) Swoją drogą, kulinarne prezenty są naprawdę wyjątkowe, nie sądzicie? Ja takie uwielbiam. I dawać i dostawać :) W każdym czuć dużo serca, które ktoś włożył w ich przygotowanie... Kilka dzisiejszych pie popsów dostali moi sąsiedzi- prezenty podawane przez płot też mają swój urok, nieprawdaż? ;) Ach, dosyć gadania, zaczynamy!

Do przygotowania pie popsów potrzebujesz:
- 500 g mąki pszennej
-250 g zimnego masła
- 2 jajka
- odrobina zimnego mleka
- otarta skórka pomarańczy
- jabłko, cynamon, brązowy cukier
- ulubione konfitury
- dodatkowe jajko
- patyczki (mogą być do szaszłyków)
To podstawowy przepis, warto najpierw zrobić ciasto z połowy składników - i tak wyjdzie Wam około 20 małych ciasteczek:)
Oto jak przygotować:
1. Przygotuj kruche ciasto. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło pokrojone na małe kawałki. Szybko rozgnieć palcami tak, żeby wszystko miało konsystencję bułki tartej ;)
2. Zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy, dodaj jajka i jeśli ciasto będzie zbyt suche- odrobinę mleka. Ciasto kruche należy wyrabiać szybko i niedbale, używając mocno schłodzonych składników. Uformuj kulę, poklep i zawiń w folię spożywczą. Umieść w lodówce na kilkanaście minut.
3. W tym czasie przygotuj jabłka, którymi wypełnisz pie popsy: świeże jabłko pokrój na małe kawałki, obsyp brązowym cukrem i cynamonem. Możesz także przygotować swoje ulubione konfitury, krem czekoladowy czy masło orzechowe- co kto lubi :)
I teraz najlepsza zabawa- formujemy pie popsy! :)
1. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość kilku milimetrów.
2. Wycinaj na przykład serduszka (foremka do wykrawania pierników). Jedno serduszko połóż na stolnicy, posmaruj rozmąconym jajkiem (ciastko ładnie się sklei), połóż patyczek, nałóż jabłka/ konfitury i przykryj drugim wyciętym z ciasta serduszkiem.
3. Podociskaj brzegi, żeby się nie otworzyło podczas pieczenia- na przykład widelcem lub końcówką patyczka.
4. Wierzch ciasteczka posmaruj rozmąconym jajkiem, będzie mieć ładny połysk.
5. Tak przygotowane pie pops ułóż na blasze posypanej mąką.
6. Piecz około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Pie pops to nie tylko serduszka :) Możesz użyć małej szklanki i powycinać okrągłe pie pops. Wierzch można powycinać lub ozdobić plecionym ciastem- masz pole do popisu! :)
Gotowe pie pops warto umieścić w ładnym słoiku lub skrzyneczce. Ja zawsze używam pianki florystycznej, w którą wbijam gotowe ciasteczka. Możecie przygotować coś ekstra i wręczyć komuś taki słodki bukiet :)
Koniecznie podzielcie się z nami wrażeniami! :)