+ pokaż całość
Batoniki pełne zdrowia i zdrowej słodyczy. Są sycące i ze składników, które nasze brzuchy uwielbiają. Idealne jako drugie śniadanie lub zdrowy deser. Znowu możecie zrobić swoją wersję, z takich składników, które lubicie najbardziej. Super, co? :)
Przygotuj:
- 2 szklanki płatków owsianych (górskie)
- 1 szklankę ziaren- ja dałam ziarna słonecznika, dyni, amarantusa, sezamu i siemienia lnianego
- garść suszonej żurawiny (żurawinę lepiej posiekać na drobne kawałki, bo duże sprawiają, że batoniki się rozpadają)
- garść orzechów- tym razem dałam pokruszone migdały
- 3-4 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- ewentualnie 2 białka ubite na sztywną pianę- w tym przypadku trzeba będzie chwilę podpiec batoniki w piekarniku
Jak to zrobić?
1. Na suchej patelni upraż ziarna na złoty kolor. Najlepiej prażyć wszystkie oddzielnie, ponieważ dynia będzie się prażyć dłużej niż sezam - spalone ziarna są gorzkie i niesmaczne, a tego byśmy nie chcieli ;)
2. W garnku podgrzej miód, masło i brązowy cukier, aż wszystko się rozpuści
3. W dużej misce połącz płatki owsiane z ziarnami i orzechami, wlej rozpuszczony miód i dokładnie wymieszaj.
4. Jeżeli chcesz użyć białka (które mocniej zwiąże składniki) ubij je na sztywną pianę. Pod koniec delikatnie wymieszaj z resztą składników.
5. Masę przełóż do dwóch foremek (używam podłużnych) wyłożonych papierem do pieczenia i mocno wygładź powierzchnię. Jeśli użyłaś białek wstaw foremki do piekarnika i piecz 15 minut w 180 stopniach.
6. Foremki wstaw na parę godzin do lodówki. Schłodzoną masę pokrój na kawałki. Każdy kawałek możesz zawinąć w papier do pieczenia lub w folię spożywczą. Przechowuj w lodówce- batoniki będą bardziej zwarte. Z tej ilości wychodzi 12-16 batoników. Gotowe! :) Smacznego!!!
Batoniki pełne zdrowia i zdrowej słodyczy. Są sycące i ze składników, które nasze brzuchy uwielbiają. Idealne jako drugie śniadanie lub zdrowy deser. Znowu możecie zrobić swoją wersję, z takich składników, które lubicie najbardziej. Super, co? :)
Przygotuj:
- 2 szklanki płatków owsianych (górskie)
- 1 szklankę ziaren- ja dałam ziarna słonecznika, dyni, amarantusa, sezamu i siemienia lnianego
- garść suszonej żurawiny (żurawinę lepiej posiekać na drobne kawałki, bo duże sprawiają, że batoniki się rozpadają)
- garść orzechów- tym razem dałam pokruszone migdały
- 3-4 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- ewentualnie 2 białka ubite na sztywną pianę- w tym przypadku trzeba będzie chwilę podpiec batoniki w piekarniku
Jak to zrobić?
1. Na suchej patelni upraż ziarna na złoty kolor. Najlepiej prażyć wszystkie oddzielnie, ponieważ dynia będzie się prażyć dłużej niż sezam - spalone ziarna są gorzkie i niesmaczne, a tego byśmy nie chcieli ;)
2. W garnku podgrzej miód, masło i brązowy cukier, aż wszystko się rozpuści
3. W dużej misce połącz płatki owsiane z ziarnami i orzechami, wlej rozpuszczony miód i dokładnie wymieszaj.
4. Jeżeli chcesz użyć białka (które mocniej zwiąże składniki) ubij je na sztywną pianę. Pod koniec delikatnie wymieszaj z resztą składników.
5. Masę przełóż do dwóch foremek (używam podłużnych) wyłożonych papierem do pieczenia i mocno wygładź powierzchnię. Jeśli użyłaś białek wstaw foremki do piekarnika i piecz 15 minut w 180 stopniach.
6. Foremki wstaw na parę godzin do lodówki. Schłodzoną masę pokrój na kawałki. Każdy kawałek możesz zawinąć w papier do pieczenia lub w folię spożywczą. Przechowuj w lodówce- batoniki będą bardziej zwarte. Z tej ilości wychodzi 12-16 batoników. Gotowe! :) Smacznego!!!
Najpopularniejsze wpisy
Najnowsze inspiracje