+ pokaż całość
Dobrze jest mieć znajomych, którzy nie jedzą cukru ;) Ich wizyta sprawia, że trzeba się wykazać przy robieniu "czegoś do kawy" Ja dopiero raczkuję w tej dziedzinie, ale jestem dobrej myśli... A Wy, robicie zdrowe słodkości? Podzielicie się jakimiś? :)
Ciasteczka z amarantusem i bananami. Czego do nich potrzebujesz?
- 2-3 banany
- 2,5 szklanki poppingu (amarantus ekspandowany)
- 0,5 szklanki ziaren sezamu
- 1/4 szklanki ziaren siemienia lnianego
- kilka kropel cytryny
- łyżka miodu (opcjonalnie)
Jak to zrobić?
1. Siemię lniane i sezam upraż chwilę na suchej patelni
2. Banany rozgnieć widelcem
3. W misce wymieszaj dokładnie ziarna z bananami i amarantusem
4. Dodaj kilka kropli cytryny i miód
5. Masę nabieraj łyżką i formuj placki. Wszystko pójdzie szybciej jak będziesz mieć mokre ręce :)
6. Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ciasteczka będą spieczone na spodzie, a na górze zostaną jasne, dlatego trzeba uważać, żeby ich nie spalić.
Do masy można dodać drobno pokrojoną suszoną żurawinę lub rodzynki. Ciasteczka nabiorą wtedy bardziej wyraźnego smaku. Ja nie mogłam się oprzeć i kilka z nich polałam czekoladą z migdałami. No cóż, tak już mam... :)
Dobrze jest mieć znajomych, którzy nie jedzą cukru ;) Ich wizyta sprawia, że trzeba się wykazać przy robieniu "czegoś do kawy" Ja dopiero raczkuję w tej dziedzinie, ale jestem dobrej myśli... A Wy, robicie zdrowe słodkości? Podzielicie się jakimiś? :)
Ciasteczka z amarantusem i bananami. Czego do nich potrzebujesz?
- 2-3 banany
- 2,5 szklanki poppingu (amarantus ekspandowany)
- 0,5 szklanki ziaren sezamu
- 1/4 szklanki ziaren siemienia lnianego
- kilka kropel cytryny
- łyżka miodu (opcjonalnie)
Jak to zrobić?
1. Siemię lniane i sezam upraż chwilę na suchej patelni
2. Banany rozgnieć widelcem
3. W misce wymieszaj dokładnie ziarna z bananami i amarantusem
4. Dodaj kilka kropli cytryny i miód
5. Masę nabieraj łyżką i formuj placki. Wszystko pójdzie szybciej jak będziesz mieć mokre ręce :)
6. Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ciasteczka będą spieczone na spodzie, a na górze zostaną jasne, dlatego trzeba uważać, żeby ich nie spalić.
Do masy można dodać drobno pokrojoną suszoną żurawinę lub rodzynki. Ciasteczka nabiorą wtedy bardziej wyraźnego smaku. Ja nie mogłam się oprzeć i kilka z nich polałam czekoladą z migdałami. No cóż, tak już mam... :)
Najpopularniejsze wpisy
Najnowsze inspiracje